מעצבים או משפצים את המטבח שלכם? מחפשים שיש למטבח בחריש? אין ספק כי מדובר באחת הבחירות המורכבות אבל החשובות שעלינו לקחת כחלק בלתי נפרד מהתהליך. הקושי טמון דווקא בעובדה שהיום יש כל כך הרבה סוגים של משטחי שיש, יש שיש טבעי, שיש סינטטי, דמוי שיש כאשר לכל שיש למטבח בחריש יש את היתרונות והחסרונות שלו. המדריך הבא יציג בפניכם את סוגי השיש השונים, את היתרונות והחסרונות של כל סוג, עלויות וכמובן יסייע לכם בבחירה השיש המושלם לצרכים שלכם.
החשיבות של בחירת שיש למטבח בחריש
המטבח הוא חלל בו אנו מבלים לא מעט זמן. אנו מבשלים בו, עושים הכנות ויש גם משפחות שאוכלות באותו מתחם ומבצעות פעולות נוספות כמו ישיבה ושתיית קפה, הכנת שיעורי בית עם הילדים ועוד. לכן, השיש חייב לתת מענה לצרכים שלנו. הנה כמה ממשטחי השיש הטובים והפופולארים בישראל ובעלם.
נתחיל באבן קיסר
בהיותכם מחפשים אחרי שיש למטבח בחריש ודאי נתקלתם במושג אבן קיסר או שיש קיסר. מדובר בחברה ישראלית ותיקה ומוכרת שמייצרת משטחים למטבח כבר שנים רבות. יש לה את השם שלה, המוניטין וכמובן היוקרה והאחריות. המשטחים של אבן קיסר משווקים בכל העולם ולא רק בישראל. רק חשוב להבין דבר אחד חשוב. לא מדובר בשיש, אלא באבן. התהליך שהמשטח עובר הוא תעשייתי לכל דבר ולאו דווקא בהיבט של חיסרון, להיפך! המשטח עצמו מיוצר מאבני קוורץ, דבקים מיוחדים וחומרים נוספים. וכעת, ליתרונות אל מול החסרונות.
- עיצוב – מגוון אינסופי המתאים לכל סגנון וכל עיצוב שתבחרו. בשונה משיש אמיתי, מדובר בחומר גלם לכל דבר שמאפשר ליצור משטחים בשלל גוונים, מרקמים וסגנונות. ניתן גם לשלב כיור מתאים שהוא חלק בלתי נפרד מהמשטח וזה כמובן יתרון בפני עצמו.
- חוזק ועמידות – אבן קיסר נחשבת לעמידה יחסית אך היא לא מתאימה לחיתוך ישיר על המשטח ולא עומדת בטמפרטורות גבוהות לכן אי אפשר להניח את הסיר ישר שרק סיים להתבשל ישר על השיש.
- אחריות – אחריות על שיש קיסר היא לכל החיים בכפוף לתנאי החברה. לכן, חשוב לבחור מתקין עם הרשאה לאחריות מלאה דרך החברה.
- תחזוקה וניקיון – מטלית לחה מספיקה בהחלט. ניתן לעשות שימוש בחומרי ניקוי ייעודיים אך להימנע משימוש במסירי שומנים.
- עלות אבן קיסר- המחיר לקיסר משתנה בהתאם לגודל המשטח והסוג שלו. הסדרות הולכות לפי סדרות זולות, סטנדרט ויוקרה. המחירים נעים בין 800-3,000 ש“ח למטר.
שיש למטבח בחריש – שיש גרניט
שיש גרניט הוא שיש אמיתי אותו חוצבים מבטן האדמה במדינות כמו יפן, ספרד ואיטליה. הוא עובר לאחר מכן ליטוש ועיבוד מיוחדים מה שמעניק לו מראה יוקרתי ויוצא דופן. חשוב לעשות אבחנה בין שיש גרניט לגרניט פורצלן, יש הבדל מהותי אבל נדבר על זה בהמשך.
- עיצוב – שיש גרניט הוא הדבר האמיתי. משטח יוקרתי מרהיב ביופיו שיעניק למטבח שלכם מראה חד פעמי משום שכל אבן שנחצבת מהאדמה שונה לחלוטין מהאחרת.
- עמידות – חזק, עמיד לאורך שנים, ניתן להניח עליו סירים חמים ללא חשש ואפילו לקצוץ עליו סלט ערבי. הוא עמיד גם בפני כתמים ולכן זו השקעה משתלמת מאוד.
- אחריות- תלויה במתקין לכן חשוב לשים לב גם לנושא האחריות וגם להתקנה עצמה.
- ניקוי – קל לניקוי באמצעות מטלית לחה. הוא דוחה כתמים וניתן תמיד ללטש אותו כשרוצים לחדשו.
- מחיר – מאוד יקר. תלוי כמובן במרקם, בגודל ובגוון שתבחרו. המחיר לשיש גרניט נע בין 1,500-4,000 ש“ח למטר.
דקטון
בדומה לאבן קיסר, גם כאן מדובר במשטח שעובר תהליכים במפעל ולכן הוא סינטטי ולא מאה אחוז טבעי. המשטח מיוצר בפרד על ידי חברת קוסטנטינו בטכנולוגיה סופר ייחודית ויוצאת דופן בה משלבים 20 מינרלים מסוגים שונים. המשטח מגיע
ב-4 עוביים שונים ובשלל גימורים. דקטון עמיד לשריטות אבל ממש לא לחום, הוא אינו סופח כתמים ועמיד להתפתחות של חיידקים, פטריות ולכלוך. הוא שומר על הגוון שלו לאורך זמן אך המחיר יחסית גבוה. המחיר שלו נע בין 1,500-5,000 ש“ח בהתאם לעובי שאתם בוחרים לא כולל שינויים וחיתוכים.
שיש למטבח בחריש – גרניט פורצלן
חידוש מרהיב שהפך לפופולארי מאוד בשנים האחרונות. בשונה משיש גרניט, גרניט פורצלן איננו הדבר האמיתי, אלא משהו שמייצרים אותו במפעל. לחומר עצמו מוסיפים חול, אבנים, דבקים ואגרגרטים מה שיוצר משטח עמיד וחזק לאורך שנים.
- עיצוב – כאמור, לא מדובר במוצר טבעי, אלא במשטח שמייצרים במפעל. יש אינספור גוונים, דגמים ומרקמים כך שבקלות תוכלו להתאים את המשטח לטעם ולסגנון העיצובי.
- עמידות – חזק ועמיד לאורך זמן. עמיד לחום כך שניתן להניח עליו סירים חמים ללא עזרים מיוחדים, לחתוך ולקצוץ עליו מה שרק בא לכם וכל מה שצריך זה רק לתחזק אותו נכון.
- ניקיון – אינו סופח לכלוך או כתמים בשל העובדה שאין לו נקבוביות. קל מאוד לנקות אותו ואין צורך לעשות שימוש בחומרים חזקים המכילים כימיקלים.
- מחיר – גרניט פורצלן נחשב למשטח יקר יחסית וההפרשים בינו לבין האופציות האחרות די משמעותיים. המחיר למטר של גרניט פורצלן נע בין 1,000-3,000 ש“ח.
סיליסטון
גם המשטח הזה מיוצר על ידי חברת קוסטנטינו בדומה למשטחי הדקטון. בדומה לאבן קיסר, גם ה סילסיטון מיוצרים מקוורץ. הוא מגיע בלמעלה מחמישים דגמים, יש לו אחריות ל25 שנים מטעם החברה והוא סופר עמיד לשריטות, כתמים ומכות. המחירים נעים בין 500-3,000 ש“ח למטר.
נאוליט
משטח עשוי פורצלן והוא נחשב לאחד המשטחים הכי נפוצים במטבח הישראל משום שהוא משלב בין עמידות, חוזק ויופי מרשים.
- עיצוב- מיוצרים מחומרים טבעיים אך לא מוגדר כשיש. בקלות ניתן לבחור את הגוון והמרקם שמתאים לסגנון העיצובי של המטבח.
- עמידות – עמיד גם בפני סריטות וגם בחום.
- אחריות – היזהרו מחיקויים יש הרבה כאלה בשוק. אחריות מלאה לכמה שנים תלוי במשווק.
- ניקוי – עמיד ברוב חומרי הניקוי.
- עלות – יחסית יקר. 2,000-6,000 ש“ח למטר.
קוריאן
מיוצר על ידי חברת דופונט העולמית מחומרים אקריליים ואלומיניום. אחד המשטחים הכי מרהיבים שאתם יכולים לבחור למטבח שלכם. ניתן לשלב כיחידה אחת גם את הכיור ללא חיבורים הנראים לעין.
- עיצוב- עיצוב חדשני מרהיב וגמיש המגיע בשלל גוונים ומרקמים. ניתן לשלב איתו גם פריטים משלימים אחרים כמו פינת אוכל ולוחות חיפוי שיש.
- עמידות – אין להניח עחיו סירים חדים וגם לא לחתוך עליו ישירות.
- אחריות – תלוי במתקין.
- ניקוי – מתאים לכל חומרי הניקוי אך מאוד מומלץ שלא לעשות שימוש בכימיקלים.
- עלות – יקר יחסית. בין 2,500-4,000 ש“ח למטר.
לסיכום, בחירת שיש היא בחירה מורכבת הדורשת ידע, ניסיון והגדרת תקציב. בחרו את המשטח בהתאם לאופי המטבח – קליל או יוקרתי, סגנון עיצובי- פרובנס, אנגלי, כפרי או מודרני, הגוון שאתם אוהבים – בהיר או כהה, המרקם – חלק או מחוספס וכמובן המחיר – זול או יקר. מה שבטוח, עדיף לבחור משטח עם רמת עמידות גבוהה, כזה שקל לנקות ולתחזק, שיש שישרת אתכם נאמנה לשנים הבאות וייתן לכם מענה לצרכים העיצוביים והפונקציונליין גם יחד.